New project: Food Waste, from Excess to Enough

De strijd tegen voedselverspilling: van overmaat naar toereikend

Hungry? There is always food nearby… The food sector aims to provide people with food anywhere, anytime. People themselves have a tendency to focus on having plenty of food in inventory at home, just in case. This ensures that people have food when they want it, but comes at considerable societal costs due to inefficient resource use. The huge amount of food wasted shows the need for a system change in food provisioning. This is where our new project comes in.

Estimates are that worldwide a third of the food that is produced for human consumption is waste. A third. And it’s not just the food itself that is wasted – resources are expended to grow, cool, transport, and stockpile food. All that goes to waste if the food is thrown out instead of being eaten.

Our new project “Food Waste: from Excess to Enough” aims to develop a roadmap towards a food system with minimal food waste. We will focus on three lines of research, examining (1) dynamics in the food system, (2) the demand side (consumers), and (3) the supply side (retailing). The specific focus on consumers and retailing is because, on the one hand, most food waste occurs in households, and, on the other hand, the retail sector has a pivotal role in the food system.

This project receives funding from NWO. Project partners are Wageningen University, Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft, Voedingscentrum, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Hello Fresh, ACV, Levarht, Iglo, Hak, EFMI, and Capgemini.

—————————————————————————————————————-

De strijd tegen voedselverspilling: van overmaat naar toereikend

NWO-subsidie voor consortium met Erica van Herpen

Heb je honger? Er is altijd eten in de buurt… Het doel van de voedselsector is om mensen altijd en overal van eten te voorzien. We hebben zelfs de neiging om te zorgen dat we thuis altijd een ruime voorraad hebben, voor het geval dat. Zo kunnen we altijd iets eten wanneer we dat willen.

Die leefwijze brengt echter aanzienlijke maatschappelijke kosten met zich mee, vanwege het inefficiënte gebruik van grondstoffen. De enorme hoeveelheid voedsel die verspild wordt laat zien dat er iets moet veranderen aan onze voedselvoorziening. Dat is precies het doel van het nieuwe project ‘Food Waste: from Excess to Enough’, een project onder leiding van Erica van Herpen.

Naar schatting verspillen we wereldwijd een derde van het voor menselijke consumptie geproduceerde voedsel. Een derde. En niet alleen het voedsel zelf wordt verspild, maar ook de grondstoffen die gebruikt zijn om het te laten groeien, koelen, transporteren en opslaan. Dat gaat allemaal verloren op het moment dat we eten weggegooien in plaats van opeten.

De onderzoekers binnen ‘Food Waste: from Excess to Enough’ willen, met behulp van de subsidie door NWO, een routekaart ontwikkelen voor een nieuw voedselsysteem met zo min mogelijk verspilling. Zij zullen drie verschillende aspecten onderzoeken:

(1) de dynamiek van het voedselsysteem

(2) de vraagkant (consumenten) en

(3) de aanbodkant (detailhandel).

De focus ligt vooral op consumenten en de detailhandel, omdat enerzijds het meeste voedsel bij de mensen thuis wordt verspild en anderzijds de detailhandelsector een belangrijke rol speelt in het voedselsysteem.

Het project wordt mede gefinancierd door de NWO. De projectpartners zijn Wageningen University, Rijksuniversiteit Groningen, TU Delft, Voedingscentrum, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, HelloFresh, ACV, Levarht, Iglo, Hak, EFMI en Capgemini.

Erica van Herpen

About Erica van Herpen

Erica van Herpen is associate professor in consumer behavior. Her general research topic is consumer behavior at the point-of-purchase in retail settings. Topics center on (1) general store context (store layout, atmospherics, social influence), (2) on-shelf product presentation (shelf organization, product packaging, health claims), and (3) the use of novel research tools such as the virtual supermarket. In addition, Erica examines consumer food waste.

Geef een reactie