BNR Interview: “Red Bull geeft toch geen vleugels”

Ellen van Kleef over verbod gezondheidsclaims op energiedrankjes

Energiedrankjes mogen niet meer op hun verpakking zetten dat ze de concentratie en alertheid verhogen. Op donderdag 7 juli werd Ellen van Kleef geïnterviewd op BNR over dit verbod dat opgelegd werd door het Europees Parlement. Dit schreef BNR op hun website over de kwestie:

Gezondheidsclaims op energiedrankjes worden verboden door de EU. Zo mag Red Bull niet meer zeggen dat energiedrank de concentratie stimuleert en de alertheid verhoogd.

Het Europese parlement wil zo voorkomen dat jonge consumenten, de doelgroep van veel energiedrankproducenten, denken dat ze iets drinken dat minder ongezond is. ‘Ze overdrijven de voordelen’, zegt Ellen van Kleef, Universitair hoofddocent consumentengedrag aan de Wageningen Universiteit.

Volgens Van Kleef leidt cafeïne dan wel tot meer concentratie, maar weegt dat niet op tegen het overgewicht dat veroorzaakt wordt door de grote hoeveelheid suiker die in de energiedrankjes zit. Van Kleef: ‘Het valt tegen hoeveel mensen weten wat slecht voor ze is. Ze denken doordat er opstaat dat er minder vet en meer vitamine c inzit dat het minder ongezond is.’

Niet dat het veel verschil maakt, aldus Van Kleef. Volgens haar heeft Red Bull een ijzersterk marketingapparaat. ‘Tieners zullen het heus niet laten staan nu, maar dat wil niet zeggen dat je niet kritisch mag zijn op kindermarketing. Het is een van de maatregelen in de strijd tegen overgewicht.'”

Klik hieronder op het plaatje om het interview te beluisteren:

luister

 

 

 

 

 

 

Fotocredit: @ World Obesity

Ellen van Kleef

About Ellen van Kleef

Ellen van Kleef studies overeating, self-control and healthy food consumption interventions. She focuses on the role of subtle cues in the environment that cause people to overindulge and on how changes in the environment (smart interventions) can assist in self-control. She published her research in international journals such as Journal of Health Psychology, Food Quality and Preference, Appetite, Psychology and Health and Public Health Nutrition.

Geef een reactie